ההגדרה של עוסק פטור נקבעת לפי מחזור עסקאות שנתי, בסכום הנקבע בכל שנה ומתעדכן בהתאם למדד המחירים לצרכן. נכון לשנת 2024, עוסק פטור הוא עוסק שמחזור העסקאות השנתי שלו אינו עולה על 120,000 ₪. מבחינה מעשית, עוסק פטור אינו כולל מע"מ בעת שהוא גובה תשלום מלקוחותיו וכיוצא בזה אינו משלם מע"מ למדינה.
ישנם עסקים אשר מחוייבים בתהליך פתיחת עוסק פטור ולהירשם כעסק מורשה ואינם יכולים מבחינה חוקית להירשם כעוסק פטור, אלו הם בעיקר עסקים במקצועות החופשיים אשר עובדים כעצמאיים. ראוי לציין כי המונח "פטור" מדבר על פטור אך ורק מהתנהלות מול מע"מ ואינו נוגע בהתנהלות מול מס הכנסה, על העוסק עדיין מוטלות כל החובות לדווח למס הכנסה וביטוח לאומי כמו שעושה כל עסק אחר.
אנשי המקצוע של משרד רו"ח הוגן, גינזבורג, יודלביץ' ושות' יוכלו לייעץ לכם על הדרך הנכונה לניהול ספרים והתנהלות חשבונאית לעסק שלכם ובכל תהליך פתיחת עוסק פטור.
פתיחת עוסק פטור – מה זה ובמה כרוכה הפתיחה שלו?
כאמור, העסקים הפטורים מהווים חלק נכבד מעמוד השדרה הכלכלי של החברה הישראלית כולה. על מנת לסייע לעוסק פטור חדש בתהליך הקמת העסק שלו נכנס לתמונה רואה החשבון. רואה החשבון לא עוזר לעוסק הפטור רק בתהליך פתיחת התיק, אלא גם מלווה אותו לאורך הפעילות העסקית השנתית בהיבטים שונים.
לפני שנצלול לפרטים ונבין כיצד מסתייע העוסק הפטור בשירותי הנהלת החשבונות, חשוב קודם כל לבחון מהם הקריטריונים לקביעת פתיחת עוסק פטור.
נכון לשנת 2024, עוסק פטור הוא כל מי שפתח תיק עצמאי במס הכנסה ומע"מ ומחזור העסקאות השנתי שלו נמוך מסכום של 120,000 ש"ח. ראוי לציין שמדובר במחזור השנתי ולא ברווח נטו של העסק. הסכומים המדוייקים משתנים משנה לשנה, כך לדוגמא בשנת 2023 הסף עמד על 107,692 ש"ח.
ראוי לציין שמבין בעלי העסקים העצמאים, העוסק הפטור נהנה מגמישות בירוקרטית מרבית וכן תפעול העסק שלו מבחינת ניהול החשבונות הוא הפשוט ביותר. הרציונל העומד מאחורי כך הוא פשוט – עסקים אלו ממילא מרוויחים סכומים נמוכים יותר מעוסקים מורשים או בעלי עסקים זעירים, ורשות המיסים מעוניינת לדרבן את האזרח לפתוח את העסק הזעיר שלו במינימום מאמץ וכאב ראש.
לעוסק הפטור אמנם קיים תיק במע"מ (מחויב על פי חוק), אך כאמור איננו נדרש לדיווחים חודשיים/דו חודשיים בגין העסקאות שביצע עם קהל לקוחותיו. באותה נשימה, מובן גם שהעוסק הפטור אינו רשאי לקזז מע"מ בגין רכישות שביצע לעסק הפרטי שלו או כל הוצאה שוטפת אחרת.
בנוסף, חשוב להבין שהעוסק הפטור אינו מוגבל לתחום עיסוקים צר. למעשה, כל עצמאי רשאי להקים עסק פטור (לעיתים נקרא גם עסק זעיר) במגוון רחב של תחומים ושירותים – החל משירותי עיצוב וגרפיקה, הוראה, רפואה משלימה, מדריכי טיולים, עיסוק במוזיקה, שירותי אינטרנט, והרשימה עוד ארוכה.
עם זאת, רשות המיסים מגבילה את תחומי העיסוק במידת מה. רשימת המקצועות או התחומים בהם לא ניתן לפתוח תיק עוסק פטור במס הכנסה עשויה להשתנות משנה לשנה. ביניהם ניתן למנות את בעלי המקצועות החופשיים (עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים וכן הלאה..)
פתיחת תיק עוסק פטור
מה כוללת פתיחת התיק של העוסק הפטור? בעידן האינטרנטי, פתיחת תיק לעסק פטור היא עניין פשוט יחסית. עם זאת, חשוב להדגיש כי כדאי לכל עוסק פטור לעשות את צעדיו הראשונים בעולם העסקי בליווי צמוד של משרד רואי חשבון מנוסה ומקצועי. זאת על מנת למנוע בלבול, טרחה וכאבי ראש מיותרים מול רשויות החוק ובפרט מס הכנסה וכמובן כדי לוודא שהעסק הוקם בצורה תקינה.
הוצאתם לפועל את התוכנית העסקית והכלכלית שלכם והעסק מוכן לצאת לאוויר? חשוב לדעת שאת התיק מחויב העוסק העצמאי לפתוח מיד עם תחילת הפעילות העסקית, במקביל לפתיחת התיק במע"מ.
הצעד הראשון, יהיה מילוי בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור, במהלכו תצטרכו להגדיר ולאפיין את העסק וקהל היעד וכמובן לבחור שם מתאים לעסק העצמאי. כמו כן, נדרש לקבוע את מיקום העסק. לאחר הזדהות ראשונית ומסירת פרטים מזהים ולאחר בדיקה של רשות המיסים, מעמדכם יוכר בתור עובד עצמאי שהינו עוסק פטור (או עוסק זעיר). בנוסף, ייפתח לכם גם תיק במע"מ (על החובות שלנו והדיווחים השנתיים למע"מ ומס הכנסה נפרט בהמשך).
מיותר לציין שאת הבקשה לפתיחת התיק ניתן לבצע באופן עצמאי, אך גם דרך משרד רואי החשבון שמייצג אתכם.
נכון לשנת 2024, את פתיחת התיק יש לבצע עד תום שנת המס והוא יישאר פתוח עד תום שנת המס שלאחר מכן. את התיק ניתן לפתוח לשימוש אישי, אך גם בתור קבוצה עסקית המונה מספר אנשים.
האם כל עסק מחייב פתיחת עוסק פטור?
אם אתם פותחים עסק חדש, עליכם לשקול לעשות זאת בתור עוסק פטור. זוהי הדרך המהירה ביותר להתחיל את העסק שלכם, מבלי לעבור את התהליך הארוך של פתיחת מספר מע"מ והגשת מיסים. אבל (וזה אבל חשוב), אם אתם מקימים עסק שהכנסותיו המיידיות צפויות להיות מעל 120,000 ₪ בשנה, ייתכן שרואה החשבון ימליץ לכם על פתיחת עוסק מורשה, או תיק של חברה בע"מ.
מעבר לכך שחשוב לא לעבור על החוק, הדבר החשוב בפתיחת תיק במס הכנסה הוא, שיהיה לכם קל יותר לטפל במיסים שלכם. במובן זה, ניתן לפתוח תיק עוסק פטור לשימוש אישי של יחד או עסקי של קבוצת אנשים. נכון ל- 2024, יש לפתוח את תיק מס הכנסה עד תום שנת המס והוא יישאר פתוח עד תום שנת המס שלאחר מכן. ניתן לפתוח תיק עוסק פטור אם אדם עוסק במכירות של סחורות, שירותים באינטרנט, שירותים אישיים ועוד.
גם עוסק פטור וגם שכיר – מה עושים?
בשנים האחרונות, יותר ויותר שכירים מעוניינים לפתוח גם תיק עוסק פטור. לעיתים מדובר בצורך כלכלי של השלמת הכנסה, אך בלא מעט מקרים מדובר בשלב ביניים בדרך לביסוס העסק ופרישה סופית מהמגזר השכיר.
אם גם אתם מעוניינים לשלב בין שני העולמות, עליכם לדעת שבמקרים הללו המעמד שלכם בתור עצמאי נקבע אך ורק לפני הכנסות העסק שלכם. פירושו של דבר הוא, שהמשכורת החודשית שלכם, מעצם היותכם שכירים, לא נכללת בקביעת סכום הסף (שהוא כזכור 120,000 ש"ח).
עם זאת, כמובן שתידרשו בניכוי מס לרשויות כקבוע בחוק, לפי מדרגות השכר שלכם. על מנת להסדיר את התשלומים רצוי להיוועץ עם רואה החשבון שלכם.
משתלם? בהחלט כן. העוסק הפטור שומר על מעמדו כעסק עצמאי מבחינת המע"מ, אפילו שבמקביל הוא עדיין נחשב שכיר. כך ניתן לצאת באופן הדרגתי מהמגזר העסקי ולהגשים את עצמכם בתחום העצמאי עליו חלמתם.
למשך כמה זמן תיק עוסק פטור רלוונטי?
פתיחת עוסק פטור הוא תיק המכיל את כל המידע הקשור לפטור. זה כולל הצהרת עוסק פטור, המוגשת לרשות המיסים ופותחת מעמד של פטור ממס למשך שנה או יותר. בשורה התחתונה, לעצמאים חשוב לפתוח תיק במס הכנסה ולא להסתבך עם רשויות המס.
הצהרת עוסק פטור מאפשרת לאנשים פרטיים לנהל את עסקיהם ולא להיות חשופים לקנסות או ביקורת של רשויות המס. עם זאת, זה לא מגן עליהם מפני ביקורת של מס הכנסה. במילים אחרות, אתם צריכים תמיד לדווח על כל שקל ושקל שנכנס לחשבון הבנק שלכם, כי ביקורות של מס הכנסה הן תמיד אופציה. גם אם אתם לא משלמים מיסים כי אתם עוסקים פטורים, מס הכנסה עדיין יכול לבדוק את ההכנסות שלכם ולוודא שאתם דוברי אמת (שאתם לא מעלימים הכנסות).
בשורה התחתונה, לחלוטין לא מומלץ להסתבך עם רשויות המס, אז הקפידו על פתיחת תיק במס הכנסה כחוק ועם הזמן התקדמו לפתיחת עוסק מורשה ואף חברת בע"מ. עשו זאת נכון, הרוויחו את כספכם ביושר והתקדמו בראש שקט לשלב העסקי הבא.
החובות והזכויות של העוסק הפטור – מידע שחשוב לדעת
העוסק הפטור חייב לנהל את החשבונות שלו באופן שוטף בדיוק כמו כל בעל עסק אחר במדינת ישראל. בהתאם לכך, עליו לדווח לרשויות המס לגבי כל פעילות כלכלית אותה ביצע בכל חודש נתון.
ראשית, על העוסק הפטור להצטייד בפנקס קבלות אישי ולהנפיק קבלות (אפשר גם באופן דיגיטלי) ללקוחותיו במעמד קבלת התשלום. העוסק הפטור אינו רשאי להוציא חשבונית מס ללקוחות.
את ניהול החשבונות יבצע העוסק הפטור בספר החשבונות שלו בו יפורטו כל העסקאות החודשיות והמחזור השנתי שלו בתור עוסק פטור.
כמו כן, על העוסק הפטור לדווח אחת לשנה לרשויות המס על מחזור העסקאות שלו וכן להנפיק הצהרת עוסק פטור למע"מ. בכל אלו יכולים להסתייע בעלי העסק העצמאי במשרד רואי חשבון.
גוף נוסף מולו יש להסדיר את התשלומים והדיווחים, הוא הביטוח לאומי. על העוסק הפטור להסדיר את מעמדו מול הביטוח הלאומי ולשלם דמי ביטוח חודשיים בגין העסק.
ליווי עסקי של עוסק פטור
אנחנו במשרד רואי חשבון הוגן, גינזבורג, יודלביץ' ושות' מאמינים בליווי אישי ומקצועי של כל אחד מהלקוחות שלנו. כחלק משירותי המשרד, אנו מלווים גם לקוחות בעלי עסק פטור: החל מסיוע וליווי בפתיחת התיק העצמאי, שירותי ראיית חשבון מלאים לאורך תקופת הפעילות וסיוע במילוי הטפסים והדיווחים השנתיים מול רשויות החוק.
ההתנהלות מול רשויות המיסים עלולה להיות מסורבלת, בייחוד לבעלי עסק פטור שזה עתה נכנסו למגזר העצמאי. המשרד שלנו, מהמובילים בקטגוריית המשרדים הבינוניים, מעניק לאותם עוסקים פטורים את השקט הנפשי והביטחון הכלכלי, לאורך כל הפעילות העסקית שלהם.
מלבד ההיבטים הטכניים, משרדינו מציע גם ייעוץ כלכלי ועסקי לעצמאים. השירות כולל ליווי עסקי צמוד בשלב התכנון העסקי והפיננסי, בניית תכניות עסקיות, חזון כלכלי, בקרה תקציבית, אסטרטגיה מתאימה לעסק וכן הלאה…
שירותי המשרד לעוסק פטור
משרד רו"ח הוגן, גינזבורג, יודלביץ' ושות' מלווה אתכם בתור עוסק פטור בכל הצרכים השוטפים והשנתיים שלכם, בהתאם לרצון ולהעדפות העסקיות שלכם:
- פתיחת עוסק פטור – סיוע מול רשויות המע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה.
- סיוע וכוונה בהתנהלות חשבונאית ופיננסית שוטפת לעסקים פטורים – ניהול אלמנטים חישבונאיים אשר רלוונטיים לעסק.
- הכנה והגשת דו"ח שנתי למס הכנסה.
- תיאומי מס וחישוב החזרי מס לעצמאים פטורים שהם גם שכירים.
- הכנת והגשת הצהרת עוסק פטור שנתית.
- מעבר בין עסוק פטור לסטטוס עוסק מורשה או כל צורת התאגדות אחרת.
משרד רואי חשבון הוגן, גינזבורג, יודלביץ' ושות' מלווה עוסקים פטורים בכל היבט ובכל מחזור החיים של העסק הקטן שלכם – שירות מקצועי ומותאם אישית, הנעשה מתוך כוונה ללוות אתכם לעבר הצלחה וצמיחה עסקית. משרדנו מלווה עוסקים פטורים ועסקים קטנים, כמו גם חברות ותאגידים בינלאומיים, כאשר הגודל שלנו הופך אותנו לבחירה אידיאלית המשלבת בצורה מושלמת בין יחס אישי וזמינות מעולה לבין מקצועיות חסרת פשרות והכרה מעמיקה עם כל ההיבטים של חשבונאות, מיסוי והתנהלות עסקית וכלכלית חכמה. עוסק פטור הוא עסק קטן, לרוב אדם יחיד ועצמאי, כאשר העוסק פטור מגביית מע"מ על עסקאות, ובאותו הקשר הוא לא יכול להתקזז על מע"מ מההוצאות שלו.
שאלות ותשובות נפוצות
עוסק פטור הוא עוסק עצמאי אשר מחזור העסקאות שלו קטן ומוגבל על פי חוק.
הוא פטור מלגבות מע"מ מהלקוחות אך גם אינו רשאי לקזז מע"מ בגין רכישות או הוצאות. הוא פטור מדיווחים חודשיים או דו-חודשיים למע"מ ולא חייב להוציא חשבונית מ, אלא יכול להוציא רק קבלה.
מחזור העסקאות של עוסק מורשה אינו מוגבל, והוא חייב לגבות מע"מ מהלקוחות ולהעביר את הסכום לרשות המיסים לאחר קיזוז המע"מ שהוא שילם. כמו כן חייב להגיש דוח פעם בחודש או חודשיים.
תקנות המע"מ מונות רשימה של עסקים אשר אינם יכולים להירשם כעוסק פטור, גם אם מחזור העסקאות אמור להיות נמוך מהתקרה המוגדרת בחוק.
בין העסקים הללו ניתן למצוא מגוון בעלי מקצועות חופשיים, נותני שירותים שונים, סוחרי ומתווכי מקרקעין, סוחרי ומתווכי רכב, ענפי רפואה מסוימים, בעלי בתי ספר וגני ילדים, בעלי בתי ספר לנהיגה, מרצים, מקצועות הוראה, בוחנים ועוד.
לכן חשוב מאוד לפני לבדוק במע""מ לגבי הגדרת העיסוק, שפותחים תיק עוסק פטור.
נכון לשנת 2024, מי שמחזור ההכנסות שלו מהעסק אינו עולה על הסכום של 120,000 ש"ח רשאי להיות עוסק פטור, אלא אם העסק שלו נמנה עם העיסוקים המחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה. כיום ניתן להגיש בקשה לפתיחת תיק גם באינטרנט, באופן מקוון, באתר רשות המיסים, באמצעות דואר אלקטרוני, וגם האופן אישי במשרד של רשות המיסים.
במילה אחת – לא. אבל… סבך הבירוקרטיה הישראלית מקשה גם על עוסקים פטורים שצריכים להגיש דוחות שנתיים ולהתחשבן עם הביטוח הלאומי. פעמים רבות, עם פתיחת תיק עוסק פטור, רשות המיסים תדרוש הגשת הצהרת הון ועוד.
גם אם העסק הוא "פשוט" יחסית ויש תחושה שניתן להשתלט על ניהול החשבונות באופן עצמאי ובקלות, מומלץ לבדוק את העלות של רואה חשבון ביחס להכנסות. לעיתים ההשקעה ברואה חשבון שווה את המקצועיות, הדיוק והשקט הנפשי.
מוכנים להגשים חלום ולפתוח עסק פטור? זקוקים לליווי והכוונה פיננסית? פנו היום לפגישת ייעוץ במשרד רו"ח הוגן, גינזבורג, יודלביץ' ושות'!