כל מה שצריך לדעת לפני שפותחים עסק (סיכוי מול סיכון)
21.12.2022
לפני שפותחים עסק חדש באופן רשמי, ישנם מספר שלבים שכל יזם צריך לברר. חלק מהאנשים חושבים שרעיון טוב מספיק על מנת להצליח. לעיתים זה נכון אבל מומלץ לעבות את הרעיון במערך בדיקות ונתונים על מנת לוודא שניתן יהיה להוציא אותו מהכוח אל הפועל ולהצליח בגדול לפני שרצים לפתוח עסק חדש.
ישבנו, חשבנו, התלבטנו, ועלה רעיון מבריק לעסק חדש.
איך נדע מה הסיכוי שלו מול הסיכון?
איתור ההזדמנות העסקית
זה השלב שבו מתחילים לגבש את רעיון שיהיה בבסיס העסק, ולמקם אותו בעולם המקצועי בו הוא אמור להשתלב. האיתור כולל סקירה ובדיקה של השוק:
- האם קיימים עסקים דומים שנותנים ללקוחות את אותו מענה?
- מיהו קהל היעד? מי הם הלקוחות הפוטנציאליים?
- מה היתרון של העסק?
- מה המגבלות והחסמים האפשריים?
- האם יהיה צורך במימון לעסק? ואם כן, באיזה שלב?
- ועוד שאלות לרוב.
בדיקה אחראית של היתכנות כלכלית יכולה לעזור להחליט באופן בהיר יותר האם לעסק יש סיכוי. בשלב זה ליווי ויעוץ עסקי של איש מקצוע יכול לעזור בבדיקת הנתונים, בסיעור מוחות ובקבלת החלטות מושכלות למנוע עוגמת נפש בהמשך.
הכנת תוכנית עסקית
תוכנית עסקית היא תוכנית עבודה מפורטת לעסק, מפת דרכים שפורשת את הנתיבים להצלחתו. התוכנית העסקית צריכה לכלול בין היתר:
- מטרות העסק – המטרות הישירות והעקיפות, הן לטווח קצר והן לטווח הארוך.
- תיאור העסק – מפרט המוצר או השירות, כולל תועלות ויתרונות.
- מבנה העסק – האם העסק יהיה חברה בע"מ, עוסק מורשה וכד'.
- סקירת השוק והמתחרים – כולל גורמי סיכוי וסיכון
- מערך שיווק וצפי מכירות
- מקורות מימון
על מנת להכין תוכנית עסקית, מומלץ להיעזר ביעוץ עסקי מקצועי. בעיקר אם מדובר בהקמת עסק גדול, אבל גם אם מדובר בפתיחה של עסק בינוני ואפילו קטן. ליווי עסקי מקצועי יכול לעזור בהכנת התוכנית העסקית, וגם לסייע ברישום העסק מול הרשויות, שהוא השלב הבא בתהליך פתיחת עסק. בנוסף, יועץ מס גם יכול לוות ולעזור בכל התהליך הפיננסי ולתכנן את העתיד הכלכלי של העסק.
הקמת העסק באופן פורמלי
זהו תהליך בירוקרטי מתיש. לא משנה איזה סוג של עסק פותחים, רצוי לבצע את השלב הפורמלי של רישום העסק ופתיחת תיקים ברשויות המס והבנקים בליווי וייעוץ של רואה חשבון, על מנת "למצוא את הידיים והרגליים" בתוך סבך קורי העכביש של המשרדים הממשלתיים. התייעצות עם רואה חשבון יכולה לחסוך לבעל העסק כסף רב בהמשך, מאחר והגדרות העסק כפי שיופיעו ברישומים משפיעות בהמשך על התשלומים השונים ועל שורת הרווח וההפסד של העסק וכן לעשות תכנון מס ותכנון כלכלי נכון.
בישראל אפשר לבצע פעילות עסקית באמצעות חברה, שותפות עסקית, עוסק מורשה או עוסק פטור.
חברה היא ישות משפטית העומדת בפני עצמה. היא יכולה להיות חברה פרטית או חברת יחיד, חברה לתועלת הציבור או תאגיד. תהליך ההקמה הוא מורכב וחייב ליווי של רואה חשבון.
כל בעל עסק חייב לפתוח תיקים במע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי.
מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה?
מע"מ
עוסק פטור מוגדר ככזה לעניין של מע"מ בלבד. הוא איננו משוחרר מחובת התשלומים למס הכנסה ולביטוח הלאומי אבל הוא פטור מלגבות מע"מ מלקוחותיו, ובאותה מידה אינו רשאי להזדכות על תשלום המע"מ בהוצאות שלו. עוסק יכול להיות פטור עד תקרה מסוימת של הכנסות המוגדרת מדי שנה על ידי רשויות המס. ב-2022 התקרה היא 102,292 ש"ח. מרגע שההכנסות של העסק עוברות את התקרה בעל העסק חייב להירשם כעוסק מורשה.
עוסק מורשה חייב לגבות תשלום של מע"מ מהלקוחות וכל חודשיים עליו להעביר את הסכום לרשויות לאחר שהפחית את תשלומי המע"מ שלו בהוצאות.
מס הכנסה
עוסק פטור ועוסק מורשה חייבים להירשם ברשויות מס הכנסה ולהגיש דוח שומה שנתי, עם כל ההוצאות וההכנסות של העסק של שנת המס שהסתיימה.
ביטוח לאומי
עוסק פטור ועוסק מורשה חייבים ברישום במוסד לביטוח לאומי. התשלום יחושב לפי ההכנסות וההוצאות של העסק. במידה ויש בעסק עובדים נוספים, על בעל העסק לרשום אותם בביטוח הלאומי כדין, ולהפריש את התשלומים המתאימים עבורם.
רישוי עסקים
ישנם עסקים שצריכים להוציא גם רישיון עסק.
מהם השיקולים שיכולים להשפיע על בחירה בין עוסק מורשה לפטור?
- מבחינת חוקית – ישנה רשימה מפורטת של עסקים שלא ניתן לרשום אותם כעוסק פטור, כמו לדוגמה: אדריכלים, רואי חשבון, עורכי דין, בעלי גנים פרטיים, וטרינרים ועוד. לפני פתיחת עסק חשוב לבדוק ברשימות המעודכנות של מע"מ.
- מבחינה כלכלית – תקרת ההכנסות הצפויה תגדיר אם מומלץ להירשם כעוסק פטור או מורשה. במידה ויש צורך, בשלב הקמת העסק, בהשקעות גדולות, מומלץ לשקול להירשם כעוסק מורשה על מנת לקבל החזר על המע"מ.
- מבחינה שיווקית – בעלי עסקים מעדיפים לעיתים להירשם כעוסקים מורשים על מנת ליצור רושם בפני הלקוחות על גודל העסק, ותק וכד'. זהו שיקול לגיטימי אך שווה לבדוק אותו מול כל שאר הפרמטרים.
כדי שעסק יצליח, חשוב לפתוח אותו בצורה מודעת ומושכלת. לכן מומלץ להיעזר באנשי מקצוע. שווה להשקיע ביעוץ עסקי מקצועי לאורך התהליך כדי להפוך אותו לפשוט וקל.
רו"ח קובי גינזבורג
רו"ח קובי גינזבורג מוסמך במינהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב (MBA) ובמשפטים (LLM) מאוניברסיטת בר אילן. מבקר פנימי וחבר לשכת רואי החשבון בישראל ובבריטניה. קובי גינזבורג נמנה על הרו"חים המובילים בארץ ומעל ל-35 שנות ניסיון בתחום ראיית החשבון.